Dat onderzoek hoeft niet altijd diepgravend uitgebreid te zijn, maar het is wel goed om op meerdere manieren informatie op te halen. Via enquêtes zet je breed in, in persoonlijke gesprekken kun je wat verder doorvragen. Ga het gesprek ook op zoveel mogelijk plekken aan. Op de markt, in het winkelcentrum, bij de bushalte, in ontmoetingsruimten of huis-aan-huis. Praat met ouderenbonden, vertegenwoordigers van kerken, wijkoverleggen, wmo-raden, welzijnsorganisaties, eerstelijns zorgaanbieders en andere partijen die zicht hebben op wat er speelt.
Schakel eventueel hulp in van studenten van hogescholen of universiteiten en/of vrijwilligers of professioneel bureau als het een grootschaliger onderzoek of complex project betreft.
Het is goed om van tevoren na te denken op welke doelgroep(en) je je richt en helder te hebben wat je precies wilt weten. Houd er ook rekening mee dat sommige mensen digitaal niet zo vaardig zijn en liever een gesprek voeren.
De terugkoppeling van resultaten is belangrijk. Via een informatieavond of nieuwsbrief kun je de mensen die hebben meegewerkt op de hoogte houden.
Voorbeelden van vragenlijsten om een bewonersonderzoek op te zetten (de documenten kun je onderaan de pagina downloaden:
- Behoefteonderzoek: deze vragenlijst kan worden ingezet ter voorbereiding op het opzetten en inrichten van een bewoners(zorg)initiatief;
- Ledenonderzoek: deze vragenlijst is een handzaam hulpmiddel om de dienstverlening van het initiatief nog beter af te stemmen op de wensen van bewoners;
- Inventarisatie Woningbehoefte: deze vragenlijst naar de woningbehoefte is uitgezet door de dorpscoöperatie Lierop.